T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
TEKİRDAĞ / SÜLEYMANPAŞA - Tekirdağ Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Haberler

Nis

Nis

Otizm farkındalık çalışmaları kapsamında Süleymanpaşa ilçesinde bulunan ortaöğretim kurumlarına yönelik bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirilmiştir.

Nis

Otizm, yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden, sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişimde problemler, tekrarlayıcı davranış ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini gösteren, karmaşık gelişimsel bir bozukluktur. Dünyada gittikçe yaygınlaşan ve henüz kesin bir tedavisi olmayan bu duruma dikkat çekmek amacıyla 2 Nisan tarihi "Dünya Otizm Farkındalık Günü" olarak ilan edilmiştir. 

Mrt

Mrt

Mrt

Şbt

Deprem sonrasında okullarda uygulanacak psikososyal destek programı kapsamında kullanılacak içerikler.

Şbt

Kurumumuz çalışma bölgesinde olan okul psikolojik danışmanlara yönelik Deprem Sonrası Psikososyal Destek Programı Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi.

Şbt

Depremler herkes için korkutucudur, ancak çocuklar için daha korkutucudur çünkü çocukların duygu düzenleme becerileri henüz yeteri kadar gelişmemiştir. Depremler, yetişkinlere kıyasla çocukların hayat üzerindeki kontrol algısını daha çok tehdit eder. Çocuklar depremin etkisini üç kat daha fazla deneyimler.  

·     Çocuklar ayrıca etrafındaki yetişkinlerin deprem karşısındaki tepkilerinden de çok etkilenir. Çocuklar, nasıl davranacakları konusunda yetişkinleri gözlemleyerek ipuçları edinmeye çalışırlar. Anne babaları ya da öğretmenleri bir deprem karşısında korkuyla hareket ederlerse çocukların korkuları ikiye katlanır. Eğer çocuklar anne babaları ya da öğretmenlerinin yaşanan bir olay sonrası ortaya çıkan kaybetme duygusuyla baş etmek için çaba gösterdiklerini gözlemlerlerse kendi kayıplarıyla daha iyi baş ederler.

·    Çocukların korkuları aynı zamanda onların hayal gücünden de kaynaklanır. Çocuklar hangi korkuların gerçek hangi korkuların kendi ürünlerini olduğunu ayırt etme konusunda daha çok zorlanırlar. Korkunun kaynağı ne olursa olsun çocukların korkuları ciddiye alınmalıdır. Korku hisseden bir çocuk sebebi ne olursa olsun korkuyordur.

 

Birçok çocuk eğer etraflarında onları koruyan, destekleyen  tutarlı anne babaya, güvenilir yetişkinlere sahipse deprem gibi "anormal" olaylara "normal" tepkiler verir. Daha sonra bu tepkiler yavaşça ortadan kalkar.

 

 

Ock

Ock

Ock

Çalışma bölgemizde bulunan Okul Servis Araç Sürücüleri, Servis Rehber Personeli ve Okul Kantin Çalışanlarına yönelik "Stres ve Öfke Yönetimi" eğitimleri  Dr. Bingül Kemiksiz Uzel, uzman psikolojik danışman Sultan Deniz ve psikolojik danışman Özge Tükenmez Köroğlu tarafından verilmiştir. Hayrabolu, Malkara, Şarköy, Muratlı ve Süleymanpaşa ilçelerinde yapılan seminerlere toplam 417 kişi katılım sağlamıştır. 

 

Ock

Ock

Şbt