T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
TEKİRDAĞ / SÜLEYMANPAŞA - Tekirdağ Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Duyurular

Mrt

Mrt

Kas

Ock

Kurumumuz Rehberlik birimi tarafından tasarlanan "Çileklerle Bilinçli Farkındalık" oyununun amacı erken çocukluk dönemindeki çocukların çeşitli duyguları tanımalarını ve ayırt etmelerini sağlamaktır. İki kişi ile oynanır. Amaç oyun kartı üzerindeki tüm çileklerin eşlerinin bulunmasıdır.

Ara

Duygusal şiddet görülen bir ilişkinin parçası olmak, kişinin özgüvenine ve kendisine olan inancına ciddi zararlar vermektedir. Fiziksel şiddetin aksine duygusal şiddetin dışarıdan görünen hiçbir belirtisi olmadığından bazı durumlarda mağdur kendisine ne yapıldığının farkına varamayabilir, bunun bir zorbalık türü olduğunu anlamayabilir. Duygusal şiddetin yarattığı stresle baş etmek için durumu reddetmesini kolaylaştıracak savunma mekanizmaları geliştirebilir. Uzun süren duygusal şiddetin sonunda kişide depresyon, kaygı, travma sonrası stres bozukluğu gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Her duygusal şiddet fiziksel şiddetle sonuçlanmaz ancak her fiziksel şiddete duygusal şiddet eşlik eder. Duygusal şiddetin ne olduğunu bilmek kişinin kendisini ona zarar verecek ilişkilerden korumasını sağlar. Kendisini koruyabilen kişi ruhsal anlamda da daha güçlü olur ve hayatın getireceği zorluklarla daha iyi mücadele eder. Lise kademesindeki öğrencilerin duygusal şiddet konusunda farkındalık kazanmaları amacıyla kurumumuz rehberlik birimi tarafından hazırlanan "Duygusal Şiddetin Farkında mıyım?" etkinlik formları şu şekildedir:

Kas

Öfke, hayatımızın bir parçasıdır ve uygun ifade edildiğinde son derece doğal ve sağlıklı bir duygudur. Hatta kişinin uyarılmasını sağlayarak koruyucu ve harekete geçmesini sağlayıcı bir işlevi vardır. Ayrıca kişinin sınırlarını koruyabilmesi için de gereklidir. Ancak öfke kendimize, çevremize ve ilişikilerinize zarar verecek noktadaysa kontrol altına alınmalıdır.

Ara

Rehberlik servislerinde kullanılabilecek çalışmalar: 

Kas

Eyl

May

Çocuklar da bir yakınlarının kaybından sonra yas sürecine girerler.  Çocukların bu dönemi daha az hasarla atlatabilmelerinde rehberlik servislerinin ve okul psikolojik danışmanlarının rolü büyüktür.  Bu süreçte kayıpla baş etmeleri ve bazı olumlu yaşam becerileri geliştirebilmeleri için kullanılabilecek etkinlikler aşağıdadır:

 

Ock

 8. sınıf öğrencilerine yönelik hazırlanmış sunumun içeriği şu şekildedir:

(08/01/2018 itibariyle güncellenmiştir)

Ock

Ara

Kas

Kas