Disleksi konusunda dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarımızda Ekim ayının ilk haftası Disleksi Haftası, Belirli Gün ve Haftalar Çizelge'sinde yer almakta olup disleksi konusunda farkındalık çalışmaları yapılmaktadır.
Özel öğrenme güçlüğü genel olarak normal ya da normalüstü zekâ seviyesine sahip olunmasına rağmen akademik alanlarda ciddi problemler yaşanması şeklinde tanımlanmaktadır. Özel öğrenme güçlüğü genellikle üç akademik alanda kendisini göstermektedir: Okuma (disleksi), yazma(disgrafi) ve matematik(diskalkuli)
Disleksi, özel öğrenme güçlüğü gruplarından biri olup normal veya normal üstü zekâya sahip olan bireylerde okuma becerilerinde yaşanan güçlük olarak açıklanmaktadır. Disleksi olan çocuklar, okuma becerilerini edinmekte ve/veya geliştirmekte zorlanmaktadırlar. Özel öğrenme güçlüğü olan çocuklar en yaygın olarak okuma güçlükleri yaşamaktadır. Bu çocukların büyük çoğunluğu (%60-%90) yaşadıkları okuma güçlüklerinden dolayı özel öğrenme güçlüğü tanısı almaktadır. Ülkemizde tüm özel öğrenme güçlüğü olan çocuklar kaynaştırma/bütünleştirme uygulamaları kapsamında genel eğitim okullarında eğitimlerine devam etmektedir. Bu çocuklar, etkili öğretim ve doğru müdahale ile okulda başarıyı yakalayabilmektedir.
Öğrencilerimize eğitim hayatları boyunca her alanda destek sağlanmaya devam edilmekte olup Disleksi Haftası kapsamında disleksi konusuna dikkat çekmek ve bu konuda toplumsal düzeyde farkındalık oluşturulmasını sağlamak amacıyla Bakanlığımıza bağlı tüm eğitim kurumlarında etkinlikler yapılmasına yönelik çalışmalar sürdürülmektedir.
Özel öğrenme güçlüğü hakkında hazırlanan broşür için tıklayınız.
Özel öğrenme güçlüğü hakkında hazırlanan sunum için tıklayınız.